Porsche Design відзначає свій 50-річний ювілей

Porsche AG вітає підрозділ Porsche Design із круглою датою. Головною подією в ювілейному році стануть два унікальні автомобілі: ексклюзивна модель Porsche 911 Edition 50 Years Porsche Design та її історичний аналог 911 S 2.4 Targa. Він випущений у 1972 році — році заснування Porsche Design — і відреставрований підрозділом Porsche Classic. Елементом, який об’єднує ці два автомобілі, є їхнє колірне оформлення. Воно базується на легендарному «Chronograph I» 1972 року, розробленому професором Фердинандом Олександром Порше: як в екстер’єрі, так і в інтер’єрі домінує чорний колір. Окрім того, Porsche Design представляє також «Chronograph 1 — 1972 Limited Edition». Музей Porsche присвячує ювілею спеціальну виставку, яка відкрилась 19 січня 2022 року.

«Якщо думати над функцією будь-якої речі, то її форма іноді виходить сама собою», — так професор Фердинанд Олександр Порше описував те, що і сьогодні рухає інженерами та дизайнерами Porsche Design. У 1972 році він разом зі своїм братом Хансом-Петером заснував Porsche Design. Згідно із задумом творця Porsche 911, це мала бути компанія, що винесе принципи і «дух Porsche» за межі автомобілебудування. Нині Porsche Design — це всесвітньо визнаний дизайнерський бренд преміум-класу, відомий своїми функціональними і довговічними продуктами з лаконічною естетикою.

Ексклюзивна модель: між класичним дизайном і сучасністю

Модель «Porsche 911 Edition 50 Years Porsche Design», випущена лімітованою серією  у 750 автомобілів, своїми численними деталями оформлення нагадує ікони дизайну Ф. А. Порше. Окрім однотонного чорного кольору кузова, своєрідним нагадуванням минулого є центральні частини сидінь з оббивкою з матеріалу Sport-Tex із класичним картатим малюнком та червона секундна стрілка на циферблаті годинника Porsche Design Subsecond, що входить у серійний пакет Sport Chrono.

Спеціальна модель створена на базі 911 Targa 4 GTS, а її вартість починається від 6 919 665 гривень*. Покупці також можуть придбати спеціальну версію нового видання легендарного Chronograph I. Окремі елементи цього хронографа, як-от порядковий номер обмеженої серії або заводна коронка у формі колісного диска, підкреслюють зв’язок з Porsche 911 Edition 50 Years Porsche Design.

Унікальний екземпляр: 911 S 2.4 Targa із підписом Ф. А. Порше

На честь 50-річчя Porsche Design підрозділ Porsche Classic упродовж двох останніх років реалізував унікальний проект. До ювілею відтворили 911 S 2.4 Targa, який був випущений у рік заснування підрозділу Porsche Design — у 1972 році. «Ідея полягала у тому, щоб побудувати історичний аналог нової спеціальної моделі Porsche 911 Edition 50 Years Porsche Design, — розповідає Ульріке Лутц, керівник Porsche Classic. — Завдяки новій програмі особливих побажань «Sonderwunsch» ми змогли реалізувати ідею унікальної пари автомобілів. Завданням дизайнерів і співробітників заводської реставраційної майстерні стало дбайливе перенесення специфікації нового автомобіля на класичний зразок».

Базовий автомобіль, 911 T 2.4 Targa 72-го року випуску, був у поганому стані та некомплектним. Зазвичай, така вихідна ситуація вважається несприятливою, проте у цьому випадку це було не важливо з огляду на заплановані модифікації. Експерти Porsche Classic повністю переобладнали двигун і ходову частину під версію «S». Топ-модель того часу з робочим об’ємом 2 341 см3 розвивала потужність у 190 к. с. при 6500 об/хв і мала механічне упорскування пального.

Віддаючи шану Фердинанду Олександру Порше, унікальна модель повторює колірне оформлення легендарного «Chronograph I» 1972 року, який він розробив: чорний колір домінує як в екстер’єрі, так і в інтер’єрі. Борти автомобіля прикрашають класичні смуги платинового кольору з шовковистим блиском з інтегрованим написом Porsche Design. Як особлива «родзинка», дуга Targa також покрита напівпрозорою фарбою платинового кольору з шовковистим блиском — нова інтерпретація сатинованої нержавіючої сталі старої моделі. Напис Targa виконаний у матовому чорному кольорі. Як і на спеціальній моделі, ззаду на решітці кришки двигуна є шильд «50 років Porsche Design» з факсимільним підписом професора Фердинанда Олександра Порше.

Інші продукти та аксесуари до ювілею

Для всіх фанатів Porsche і любителів годинників підрозділ Porsche Design презентує «Chronograph 1 — 1972 Limited Edition» з історичним логотипом та написом. У цьому перевиданні оригінального хронографа, випущеному обмеженим тиражем у 500 примірників, відсутні візуальні паралелі зі спеціальною моделлю автомобіля, і його можна, як завжди, придбати у Porsche Design.

Ювілейну пропозицію доповнюють лімітовані капсульні колекції модного одягу, взуття та спортивного екіпірування, багажного приладдя та аксесуарів, а також спеціальні колекції окулярів.

Про підрозділ Porsche Design

«Гарний дизайн повинен бути чесним», — завжди підкреслював професор Фердинанд Олександр Порше. Він розробив дизайн легендарного Porsche 911 і 1972 року заснував студію дизайну. Керуючий директор Роланд Хайлер та його команда й донині є послідовниками його філософії. Використовуючи автентичні матеріали, вони створюють продумані, функціональні та довговічні продукти з лаконічною естетикою, викликаючи захват у клієнтів такими високоякісними продуктами як годинники, сонцезахисні окуляри, багажне приладдя та вироби зі шкіри.

Маючи філії у Цель-ам-Зее, Берліні, Людвігсбурзі, Лос-Анджелесі та Шанхаї, студія дизайну працює також для міжнародних замовників. Тут створюються високоякісні споживчі товари, побутова техніка та промислові продукти — наприклад, у співпраці з Elan, KEF, LaCie, Morita або Panasonic.

Вибір матеріалів відіграє вирішальну роль у продуктах Studio F. A. Porsche. Титан і карбон роблять багато з них практично «вічними», а також забезпечують нові, несподівані функції. Завдяки поєднанню традиційних, чесних дизайнерських підходів і амбітних інновацій продукти стають справжніми предметами розкоші.

Спеціальна виставка у музеї Porsche

Музей Porsche відзначає 50-річчя Porsche Design спеціальною виставкою, яка триватиме до 11 липня 2022 року. Важливою частиною експозиції є інформаційні матеріали про Ф. А. Порше, його філософію дизайну і величезний творчий вплив, який чинили його ідеї. Окрім того, будуть представлені експонати з різних напрямків продукції за всі п’ять десятиліть.

Момент, від якого веде свій відлік Porsche Design, символізує Chronograph I. Почесне центральне місце на спеціальній виставці займають дві версії легендарного хронографа. Від цього композиційного центру виставка послідовно переходить до інших експонатів. Увазі відвідувачів пропонуються, наприклад, окуляри-авіатори P8478, серія хронографів Monobloc Actuator з утопленими в корпусі кнопками, а також курильна трубка P3613 і мобільний телефон P9521. На балконі музею Porsche виставлений, з-поміж іншого, той самий 993 Speedster, який належав Фердинанду Олександру, а також 904, який він сам називав своїм шедевром. Окрім того, на спеціальній виставці демонструється 911 S 2.4 Targa 1972 року, відреставрований підрозділом Porsche Classic, і нова спеціальна модель Porsche 911 Edition 50 Years Porsche Design.

 

* Вартість автомобіля розрахована станом на 20.01.2022 року за курсом, розміщеним на сайті winner.ua. Наданий розрахунок є попереднім та вимагає уточнення у офіційних дилерів Porsche в Україні. Остаточна вартість автомобіля вказується у договорі купівлі-продажу на дату його укладання.

20.01.2022