Завершуються випробування на витривалість нового повністю електричного Macan

  • Випробування повністю електричного SUV виходять на фінішну пряму
  • Новий Macan тестують в екстремальних умовах
  • Вже пройдено понад 3,5 мільйони тестових кілометрів
  • Перевірка концепції Porsche E-Performance
  • Авто вирізняється балансом ДНК дизайну та оптимізованої аеродинаміки
Повністю електричний Macan випробовують за суворою і виснажливою програмою – Porsche готує наступника успішного SUV до майбутньої світової прем’єри. Автомобіль є абсолютно новою розробкою. Інженери Porsche не шкодували коштів та зусиль під час створення і тестування авто.

Штутґарт. Через десять років після запуску, Macan входить у друге покоління моделі та стає повністю електричним. Це перший Porsche, побудований на електричній платформі Premium Platform Electric (PPE). Розробка абсолютно нова, тому, для забезпечення ідеальної координації усіх компонентів і систем, тестування є дуже ретельним. Porsche приділяє увагу тестуванню у реальних умовах з використанням замаскованих прототипів. Водночас симуляції у віртуальному світі та аеродинамічній трубі стають дедалі точнішими. Це потрібно, щоб зробити новий Porsche не тільки спортивнішим, але й ефективнішим.

Із коефіцієнтом аеродинамічного опору 0,25 дизайнери та інженери з аеродинаміки йдуть у ногу з часом
«Під час розробки нової моделі в пріоритеті завжди динаміка та точність водіння. Це в ДНК Porsche. Але ми також завжди думаємо про ефективність і дизайн», — зазначає Йорг Кернер, віце-президент модельного ряду Macan. Одне із завдань – зберегти ідентичність успішного модельного ряду Macan, відповідаючи аеродинамічним вимогам для забезпечення високої ефективності та більшого запасу ходу. Тому важливо було забезпечити тісну співпрацю між командами дизайну та аеродинаміки: на етапі розробки та під час випробувань у найсучаснішій аеродинамічній трубі Porsche.

«Пошук оптимальної відповідності між принципами дизайну та специфікаціями, наданими інженерами з аеродинаміки – це, безумовно, складне завдання, — зазначає Пітер Варга, директор із дизайну екстер’єру Style Porsche. — Над кожним міліметром ми працюємо разом, щоб досягти оптимального балансу між естетикою та функціональністю».

Завдяки командній роботі Porsche об’єднує впізнавані риси ДНК дизайну з оптимізованою для запасу ходу аеродинамікою. Досягнути цього вдалося не тільки завдяки ефектному силуету, але й компонентам Porsche Active Aerodynamics (PAA) та іншим цілеспрямованим заходам. «Усі активні аеродинамічні елементи значно збільшують запас ходу, — зазначає Томас Віганд, директор з аеродинаміки та аероакустики. — Задній спойлер автоматично висувається, як і закрилки активного охолодження на передніх повітрозабірниках». На нижній частині кузова є рухомі елементи. Днище Macan рівне і закрите, як у гоночного автомобіля, навіть у зоні задньої осі. Обтічники гнучкі та забезпечують низький опір повітря – інноваційне рішення доповнюють здебільшого закриті колеса та аеродинамічно оптимізовані контури шин. Під час руху заміською дорогою Macan автоматично набуває ідеальної обтічної форми. Задній спойлер переміщується у положення Еco, повітряні закрилки закриваються, а шасі знижується. Томас Віганд та його команда спеціально виміряли коефіцієнт аеродинамічного опору на рівні 0,25 (раніше він складав 0,35). Це робить новий Macan одним з найбільш аеродинамічних SUV, що істотно впливає на ефективність. Запас ходу згідно з WLTP понад 500 км для усіх версій.

Швидке заряджання потужністю до 270 кВт доступне для усіх ринків
Електродвигуни нового Macan живляться від літій-іонної батареї, розміщеної у днищі. Загальна ємність 100 кВт·год, з яких активно можна використовувати до 95 кВт·год. 800-вольтова архітектура PPE у новому Macan забезпечує високопродуктивне швидке заряджання, що також тестується на різних континентах під час розробки. «На наших основних ринках існують різні стандарти заряджання. Тому основна увага під час тестування приділена перевірці базових умов у різних місцях за допомогою прототипів і відповідної адаптації технології, де це необхідно. Заряджання працюватиме скрізь і завжди», — зазначає Кернер.

Потужність заряджання нового Macan постійним струмом на 800-вольтових зарядних станціях становить до 270 кВт. На 400-вольтових зарядних станціях авто заряджатиметься від 10 до 80 % менше, ніж за 22 хв. Високовольтний перемикач в акумуляторі забезпечує заряджання від мережі, ефективно розділяючи 800-вольтову батарею на дві – кожна з номінальною напругою 400 Вт. Це забезпечує особливо ефективне заряджання без додаткового високовольтного підсилювача потужністю до 150 кВт. Заряджання від мережі змінного струму потужністю до 11 кВт також можливе.

Тестування динаміки руху в екстремальних умовах
Під час розробки нового Macan особлива увага була приділена характерній для бренду динаміці водіння та типовому відчуттю керування. Ці ключові компетенції виробника спорткарів завжди в центрі уваги під час випробувань. Мета різних етапів випробувань – скоординувати роботу нещодавно розроблених компонентів і систем, а також забезпечити експлуатаційну стабільність і безперебійність їх взаємодії. Випробування на витривалість здійснюються у таких суворих умовах експлуатації, з якими згодом власники зможуть зіткнутися лише на абсолютній межі. На сьогодні замасковані прототипи повністю електричного Macan пройшли понад 3,5 мільйони тестових кілометрів на випробувальних трасах і дорогах загального користування.

Для перевірки взаємодії усіх активних компонентів водіння за екстремальних кліматичних і ситуаційних навантажень, Macan тестують у всьому світі. «Охоплені всі температурні діапазони: від -30 °С у Скандинавії до +50 °С як у Долині Смерті в Каліфорнії, — продовжує розповідати Кернер. — Звичайно, SUV також повинен пересуватися будь-якою поверхнею. Тому авто тестується не тільки на дорогах, а й на бездоріжжі, гравії, снігу та льоду». Задньосфокусований повний привід у повністю електричних моделях Macan завжди на висоті. На передній і задній осях Porsche використовує виключно синхронні двигуни з постійними магнітами останнього покоління, що постійно працюють. Вони забезпечують пікову потужність понад 450 кВт, відмінну ефективність і оптимальну відтворюваність вихідної потужності. У топовій версії моделі система Porsche Traction Management з електронним керуванням розподіляє крутний момент майже в режимі реального часу понад 1000 Нм під час використання Launch Control. Щоб забезпечити характерні для Macan високу продуктивність і комфорт, інженери впровадили систему активного керування підвіскою Porsche Active Suspension Management із технологією двоклапанних амортизаторів. А також пневматичну підвіску, поперечне блокування задньої осі та вперше – систему керування задньою віссю з кутом повороту до 5°.

11.01.2024